De Model Spoorclub Alkmaar draagt al enige jaren het historisch belang van de toenmalige en huidige stoomtramverbindingen in Noord-Holland uit. Een aantal bouwers binnen onze vereniging maakt natuurgetrouwe banen op schaal 1:87. Naast de op schaal gebouwde gebouwen rijden wij ook met het historische materiaal (zowel stoomtramlocs als rijtuigen en goederenwagens) dat op deze baan thuis hoort. Ons uitgangspunt is altijd de situatie zoals die was (of nog is) zoveel mogelijk weer te geven. Het bestuderen van gemeente-archieven, gesprekken betrokkenen bij de stoomtram, de omwonenden (die veelal nog weten welke kleur verf er op hun huis zat), veldwerk, al dan niet met camera of schetsboek om de waterlopen vast te leggen, behoren tot de research alvorens met de bouw van een historische verantwoorde baan wordt begonnen.

 

msa 2016-1

 

Onze oudste modulenbaan, het traject Hoorn-Medemblik is, ondanks dat deze baan al verscheidene keren in binnen- en buitenland  tentoon werd gesteld, nog steeds een blikvanger. Het begon allemaal toen de Museum Stoomtram Hoorn/Medemblik het vervallen station van Twisk wilde restaureren. Men deed een aanvraag tot ondersteuning in het kader van de zogeheten ‘Melkert-banen’. Er werd toen ter promotie van dit project aan de Model Spoorclub Alkmaar gevraagd een maquette van dat station te maken zoals het er uit moest komen te zien. De subsidie werd verkregen en wij kregen de maquette (122x61cm groot) weer terug.

 

msa 2016-2

 

,,Zonde om zo’n maquette als decoratie weg te zetten,’’ moet ons lid Hans Burtner hebben gedacht. ,,Daar kunnen we meer mee!’’ En zo gezegd zo gedaan. De maquette groeide uit tot een enorme modelbaan van meer dan 48 meter lengte. Alles werd zo getrouw mogelijk met zijn ‘bouwmaatjes Jack Koopman, Jaap Altena en Bob de Mon op schaal nagemaakt. Werk van enige jaren, want alles moest met de hand worden nagemaakt van tekeningen en foto’s. Bouwdozen met de juiste gebouwen enz. zijn niet in de handel verkrijgbaar.

 

msa 2016-3


 Het resultaat van hun noeste is tijdens deze Noord-Hollandse Modelspoor Dagen te zien. Helaas niet de gehele modelbaan, daarvoor is de beschikbare ruimte te klein. Toch is het traject tussen Wognum en Medemblik interessant genoeg om er een langdurige blik op te werpen. De sluis is bijvoorbeeld een plaatje om te zien. En de Opel Astra, die er naast geparkeerd staat, stond er tijdens de bouw van deze baan in het echt ook. Zelfs de kleur komt met het origineel overeen. En wat dacht u van de begraafplaats, waar de beelden voor de ingang op schaal uit polystyreen zijn gesneden en zelfs de graven naar de bestaande situatie zijn nagemaakt? De molen de Herder mag natuurlijk niet ontbreken, net als de hangplek voor senioren daar pal in de buurt. Het stadhuis van Medemblik met zijn markante gevelversieringen mocht hier natuurlijk niet ontbreken.

 

msa 2016-4