Één van de blikvangers dit jaar is de grote N-spoor modulbaan van de mannen uit Nijmegen. Men heeft een gedeelte van de "Gooilijn" nagebouwd en wel het deel van Weesp naar Gaasperdam bij Diemen. We zien oa de Vechtbrug in Weesp en de imposante spoorbrug over het Amsterdan-Rijnkanaal. De baan is maar liefst 22 meter lang.

 

 

 

 Haagse Module Groep

2421

 

2411

 2422

 

 BMB

In de gang naast de twee gymzalen komt weer een baan naar Engels voorbeeld van "Britse ModuleBaan"

247

 

 Eddy De Wilde

Ook onze Belgische deelnemer is weer van de partij, uiteraard met een andere baan.

 2412

 

 Uiteraard is de lokdokter weer aanwezig en dit jaar heeft hij zelfs versterking gekregen, er is ook een Digi-dokter, gespecialiseerd in digitale locs.

  20161

 

Lezingen en info-stand

Op zondag zijn er weer een aantal lezingen gegeven door Hans Altena om 11,00 13.00 en 14.30 uur .

Sporen naar de Vrijheid.
De bevrijding van Europa was niet mogelijk geweest zonder de inzet van de militairen en het spoorwegmaterieel van de Military Railway Services of op zijn Nederlands gezegd, de Geallieerde Spoorwegen. Na de aanval op Pearl-Harbor raakte Amerika vanaf 7 december 1941, betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel direct is men toen aan de slag gegaan op vele fronten om de vijand te keren. De Amerikaanse industrie met name werd op grote schaal ingeschakeld om militaire voertuigen te ontwikkelen en te produceren, zo ook dus spoorwegmaterieel. De militaire leiding had reeds bedacht dat de spoorwegen de ruggengraat van alle militaire operaties in de bezette gebieden zouden gaan vormen. De miljoenen tonnen aan goederen konden alleen op die wijze door de te bevrijden landen worden getransporteerd. Men had berekend dat maar liefst 100.000 stuks aan spoorwegmaterieel nodig zouden zijn voor die taak waarbij men vooral rekening had gehouden met het feit dat het spoorwegmaterieel ter plaatse niet meer bruikbaar zou zijn. In samenwerking met het vrije Engeland werd er in de jaren 1942 t/m eind 1945 vormgegeven aan deze productie. Een bijzonder en vergeten hoofdstuk gepresenteerd door Hans Altena, voorzitter van de Stichting 162. Een stichting die alles te maken heeft met het behoud en restauratie van geallieerd spoorwegmaterieel.

MRS 3

 In Engeland werden in 1943 en 1944 tot D-day treinen van de MRS tijdelijk opgeslagen. 

 MRS 4

 Op 26 juli 1944 landen op de stranden van Normandië een set van 4 WD rangeerlocomotieven

 

NVBS

De info-stand van de NVBS is aanwezig waar u alle informatie over deze vereniging kunt krijgen.

En let dan vooral even op het prachtige locmodel dat op deze stand staat.

23 nvbs

 

 

 HCC

Ook de HCC is weer aanwezig met de demo-baan waarop  alles te zien is over computersturing en automatisering en uiteraard kunt u hier terecht met alle vragen hierover.

23 hcc

 

 Rob Mooij

Ook Rob is weer aanwezig met een geheel nieuw diorama. De bouw hiervan is op dit moment nog niet voltooid dus we hebben ook nog geen foto . Laat u verrassen.

Kees Sap toont "De spoorbaan van Kees", een N-baan van 164x57 cm waarmee Kees laat zien hoe je ook met weinig ruimten een mooie N-spoorbaan kunt maken.

 

 

--

 

 

 

.